вторник, 7 септември 2010 г.

Избор на термопомпена инсталация

Избора на една такава термопомена инсталация зависи от няколко фактора. С тази статия се надяваме да ви направим поне малко по-информирани по отношение на този вид инсталации.


Място

Ако искате термопомпата, която сте избрали да ви върши добра работа първо трябва да изберете къде ще я инсталирате, т.е. от размера на стаята зависи и каква термопомпена инсталация ще ви е нужна. Например ако сте решили да инсталирате термопомпа в спалнята си трябва да обърнете внимание на възможностите за по-тихо устройство. Ако имате термопомпа, която е шумна няма да можете да спите нормално и съответно да си починете пълноценно поради високия шум. Броят на стаите също е важен при избора на термопомпа. Ако искате да отоплявате или охлаждате една стая, най-добрия вариант е стенна термопомпа. За две или повече стаи по-добре е или стенни или две турбинни помпи.


Турбинни помпи

Тези помпи се инсталират или в тавана или в обхождащото пространство под къщата ви. Като серия отверстия се нарязват след това в пода или тавана. Така те ще се свързват с термопомпа за циркулиране на въздуха и по този начин той се нагрява или охлажда.


Стенна термопомпена инсталация

Обикновено те се монтират високо на стената или на маястото на старите радиатори, но
много малко са тези случаи. Стенните термопомпи са подходящи за отопление или охлаждане през интервал от време.


Правилно оразмеряване

Трябва да си закупите правилния размер термопомпа за вашата стая.Твърде малката термопомпа отоплява или охлажда с големи усилия за да достигне до желаната от вас температура за да можете да се разхождате в стаята си. А ако пък е много голям това може да доведе до постоянно включване и изчключване, което пък от своя страна води до колебания в температурата. За да вземете термопомпа, която да отговаря напълно на вашата стана най-добре е да потърсите професионална помощ за правилна оценка на топлинното натоварване и за възможините оразмерявания.


Термопомпени функции

Термопомпените инсталации за доста енергийноефективни, можете да отоплявате или охлаждате до най-комфортната за вас стайна температура. Други характеристики при термопомпите са че имат филтри за въздуха, праха и цветния прашец. Това води до по-чист и здравословен въздух. Към помпите се доставят и инфрачервени дистанционни, чрез които може да се управляват всички функции и таймери. Това позволява да нагалсите вашата термопомпена инсталация да се изключва когато не се у дома и да се включва малко преди да се приберете.


Инсталиране на термопомпена система

Обикновено професионалисти в областта поставят една термопомена система за около 6-8 часа. Ако не направите всичко стриктно по инструкциите рискувате да повредите вашата термопомена система, ето защо най-добре е да се обърнете към професионален монтажен екип.

1 коментар:

  1. От прочетеното до тук стигам до извода, че май най-добре е да си взема именно такава система. Благодаря за разяснението :)

    ОтговорИзтриване