петък, 26 март 2010 г.

Как да изберем правилния климатик

Перфектния начин по който можете да охладите помещение във вашия дом или офис е да използвате климатик. Независимо от вида на климатика, той може да запази стаята ви охладена и овлажнена по едно и също време. Въпреки това преди да си закупите климатик трябва да разберете кой точно климатик е най-подходящ за вашето помещение. Всеки климатик е с различни размери и капацитет. Охлаждащия капацитет на всеки климатик е измерен в Британски термални единици (BTU), колкото повече единици има климатика толкова по-голямо пространство може да охлади, от което следва че за голяма стая са нужни повече единици. Ако си закупите по-голям климатик от колкото ви е нужен той ще се включва и изключва често. Това не само ще доведе до изразходване на повече енергия от колкото е нужно, но и ще доведе до неправилно охлаждане на стаята и обратно, ако климатика е по-малък от колкото ви е нужен, той ще работи постоянно опитвайки се да охлади и овлажни стаята ви и отново ще бъде изразходвана повече енергия от необходимото. Ако климатика няма достатъчно BTU, стаята ви няма да се охлади и да е комфортна.

И тук идва въпроса как да разберете какъв размер климатик ви трябва?! За да разберете отговора, трябва да вземете в пред вид много важни фактори. Първо трябва да измерите дължината на стаята, която искате да охлаждате, след това измерете ширината и накрая височината на стаята ви. Умножавате дължината по ширината по височината и получавате обема на вашето помещение.

Сега трябва да определите на коя стена ще поставите климатика. Това е стената, която е най-външна, т.е. няма съседи от другата страна. Разгледайте хубаво вашето помещение и изберете стената на която искате да поставите вашия климатик. Всяка стена има стойност, която трябва да умножите по обема на помещението ви, за източна стена стойността е 17, западна - 20, северна - 16, а южната - 18.

И накрая за да разберете какъв размер ви трябва, разделете получения резултат на числото съответстващо на на вашата изолация, а именно ако сте с по-лоша изолация тя
отговаря на 4, ако е средна изолацията - 5, а ако е много добра - 6. Резултата от тези изчисления ще ви даде приблизителния брой BTU, които трябва да има климатика който е най-подходящ за вашето помещение.

Формулата звучи сложна?! Всъщност не е. Всички важни фактори са взети под внимание, обема на помещението, най-външната стена и качеството на изолацията.

Нека ви дам пример. Ако имате помещение със дължина 20 фута (6м), ширина 18 фута (5м) и височина 8 фута (3м) ги умножавате, получава се 2880. След което избираме най-външната стена, например южна, стойността на южната стена е 18. Така че умножаваме 2880 х 18 и получаваме 51840. След това определяме нивото на изолацията, да приемем че е средна, което се равнява на 5. Разделяме 51840 на 5, получава се 10368, закръгляваме и цялата калкулация ни показва че ни трябва климатик с приблизително 10 000 BTU. Всички климатици се предлагат с капацитет от 5000 BTU до 24 000 BTU.

И така.. чрез тази формула лесно можете да определите какъв климатик е най-подходящ за вас, за да можете пълноценно да се наслаждавате на почивката си през летните дни.

7 коментара:

  1. Страхотна статия, много благодаря. Тъкмо дойде време и аз да си взимам климатик а сега вече зная и как да си го избера сама. Супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезно, супер! Аз и без друго исках да си купя климатик сега поне знам какъв ще е, след прочетената статия.

    ОтговорИзтриване
  3. Браво!!!

    Статията е нескопосан превод, от човек който е доста далече от климатичната техника и въвежда в ярка заблуда.

    Защо ли и как го проверихме ?

    Отворихме линка който води кум страницата фирма Булклима и там горе в дясно има калкулатор - съветник за изборът на подходяща мощност. въведохме размерите на помещението и там се дават съвсем различни резултаити от представените в статията.

    Както и да е - някъде има грешка или с други думи правим нещо стремим се да помагаме - а всъщност показваме липса на елементартна компетентост.

    Ех SEO SEO до какви дивотии достигнашме за няколко клика повече :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за коментара :)

    ОтговорИзтриване
  5. Това, че като се вземе по-мощен климатик ще харчи повече ток, не го разбрах много много. Не би ли трябвало той сам да се регулира и да работи на по-малко мощност и съответно да не харчи повече ток?

    А ако вземем по-мощен, би трябвало да сме се прекарали с цената на климатика....щото по-мощните са по-скъпи.

    Както и да е.....Исках съюо да попитам какво ви е мнението за климатици Мидеа, някви отзиви????

    ОтговорИзтриване
  6. Абе нещо не можах да разбера как 6х5х3=2880, ама хайде...

    ОтговорИзтриване