петък, 6 август 2010 г.

Климатик и топлофикация - съвети за енергоспестяването

Най-ползения начин за енергоспестяване е да замените старите си уреди за отопление и климатизация с по-нови и ефективно енергийни уреди. Освен това има и още начини които може да са ви от полза за енергоспестяването. След няколко основни правила всеки ден може да помогне значително за намаляването на сметките ви за охлаждане и отопление.

Първата стъпка към по-ниско потребление е е например да нагласите вашия климатик на една температура която да е за всички сезони и да не я променяте. Много от хората смятат, че ако поставят по-ниска температура така ще се охлади или съотвентно ако е по-висока ще отопли по-бързо, но това не е точно така. Ако поставите климатика си на доста по-ниска температура при охлаждане, мислейки си, че ще си спестите от сметката тъй като времето за охлаждане ще е по-малко, лъжете се, тъй като именно тогава климатика се натоварва в пъти повече за да достигне желаната температура, а това повишава потреблението на енергията.

Професионалистите в областа ще ви кажат, че е добре използването на естествена светлина, все пак трябва да се ограничавате при осветлението в дома ви. Същото е и при климатиците при по-топлите месеци. Естествената светлина е здравословна и влиае добре и на емоционалното състояние на човека, така че е добре да се ползва колкото може повече.

Все пак ако някой живее в помещение където няма завеси топлината се създава отвътре, без никакви външно-естествени влияния. Ако ползвате завеси през лятото, това ще доведе до по-малко ползване на климатик, а от своя страна пък това ще доведе до по-малко потребление и съответно по-ниска сметка. Също е много важни и изложението на помещението, ако е на запад или изток е добре през всички сезони. Ако помещението е на юг или север, то през лятото в единия случай ще е ужасно топло, а в другия случай зимата ще е невероятно студено, което от своя страна води до консумация на ел енергия за охлаждане и отопление на помещението.

Друг начин за спестяване при охлаждането е като през нощта спирате вашия климатик и отваряте прозорците в дома.

Използването на увлажнител или вентилатор също може да намали доста от сметките ви през летните месеци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар